Το Νεόκαστρο είναι χωριό του Δήμου Αλεξάνδρειας, στον Νομό Ημαθίας. Απέχει από την πρωτεύουσα του νομού, τη Βέροια, 22 kmκαι είναι χτισμένο στους πρόποδες των Πιερίων ορέων.

Οι κάτοικοι που μένουν μόνιμα στο χωριό είναι περίπου 1.200 και η κυριότερη ασχολία τους είναι η γεωργία (καπνός, ροδάκινα, βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι) και ελάχιστοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Οι κάτοικοι είναι ντόπιοι Ρουμλουκιώτες (Ρουμλούκι (λέξη τούρκικη “Rumluk” στα Ελληνικά, κοιλάδα Ρωμιών), περιοχή που εκτείνεται δεξιά και αριστερά του ποταμού Αλιάκμωνα στον κάμπο της Ημαθίας, και Βλάχοι που εγκαταστάθηκαν στο χωριό την δεκαετία του 1920 περίπου από την περιοχή της Αβδέλλας κυρίως.

Στο Νεόκαστρο υπάρχει τριθέσιο εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο.

Επίσης από το 1994 δραστηριοποιείται επίσημα πλέον ο “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟΥ” ο οποίος υπήρχε άτυπα από το 1978. Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού, των ντόπιων και βλάχικων χορών και εθίμων.

Κύριες πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Νεόκαστρο :

  1. Μετά την νηστεία των Χριστουγέννων στην πλατεία του χωριού αλλά και στα σπίτια γίνεται η Γρουνοχαρά ή Γρουνοφλιάόπως λέγεται.
  2. Το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων αναβιώνει το Ρουγκάτσι έθιμο που χάνεται στην τουρκοκρατία. Μπουλούκια από τσολιάδες γυρίζουν στα σπίτια και στα χωριά του κάμπου και συγκεντρώνουν χρήματα αφού πάρουν την ευλογία του παπά του χωριού για να χτιστούν σχολεία.
  3. Την παραμονή της Καθαρής Δευτέρας γίνεται στην πλατεία του χωριού το κάψιμο των κέδρων με παραδοσιακή μουσική από ζουρνάδες και κλαρίνα, άφθονο κρασί, τσίπουρο, χαλβά και ελιές.
  4. Το Πάσχα (του Λαζάρου ή την επόμενη) οι Λαζαρίνες γυρνούν στο χωριό και ψάλλουν τα “κάλαντα του Λαζάρου”:

Σήμερα Βαιών σήμερα τα Βάια,

σήμερα η Κυριακή που τρων τα ψάρια,

σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι…

  • στις 21 Μαΐου στην μνήμη των Κωνσταντίνου και Ελένης γιορτάζεται το πανηγύρι με γλέντι και παραδοσιακούς χορούς.

πηγή: βικιπαίδεια